Як правильно вибрати насіння кукурудзи?

Тема: Сільське господарство  |   Дата: 29.12.2021

Кукурудза – це популярна зернова культура, яку нескладно вирощувати. Потрібно дотримуватися загальних правил догляду, і тоді вдасться домогтися відмінного врожаю. Важливо правильно вибрати посівний матеріал, орієнтуючись на особливості ґрунту та на клімат. Саме від насіння залежить врожайність кукурудзи, тому важливо приділити увагу цьому моменту. Можна скористатися корисними порадами, щоб уникнути поширених помилок.

Поради щодо вибору насіння кукурудзи

Найкращі характеристики мають гібридні сорти. Вони відрізняються високим порогом продуктивності, дають добрий урожай. Також вони відрізняються стійкістю до заморозків та інших зовнішніх негативних факторів. Найкращими вважаються гібриди першого покоління, оскільки вони яскравіше проявляється гетерозисний ефект. Друге покоління найчастіше використовують для силосних цілей, оскільки воно є менш стійким до негативного впливу навколишнього середовища.

Коли доводиться вибирати насіння кукурудзи, потрібно орієнтуватися на групу стиглості. Середньостиглі сорти чудово підходять для клімату країни.

Обов'язково слід орієнтуватися на вологовіддачу. Якщо вона буде підвищена, тоді вдасться отримати відмінний урожай. При досягненні зрілості насіння значно швидше підсихає.

Які ще критерії слід враховувати:

  1. Стужливість до посухи.
  2. Полягання.
  3. Стійкість до шкідників.
  4. Схильність до різних хвороб.

Важливо орієнтуватися на інтенсивність урожайності певних сортів. Що показник вищий, то краще вдасться зібрати врожай. Обов'язково слід керуватися правилами вирощування, оскільки від виконання залежить результат. Якщо ж норм не буде дотримано, тоді врожай буде гіршим, ніж очікувалося.

Де і як садити насіння?

Кукурудза – це рослина, яка любить гарне освітлення та тепло. Тому її не потрібно висаджувати передчасно. Потрібно почекати, поки грунт прогріється до +14 градусів, інакше насіння погано проростатиме. Багато хто з них може не зійти, також їх з великою ймовірністю вразить дротяник.

Сівбу доведеться проводити, коли вже не буде ризику поворотних заморозків. Різке зниження температури здатне занапастити сходи. Вони можуть витримати температуру до -2 градусів, але не нижче.

Грунт має бути нейтральним і родючим. Бажано, щоб ділянка була добре освітлена. Не можна вибирати місце з близьким заляганням ґрунтових вод, тому що кукурудза не любить перезволоження ділянки.

Важливо також правильно підібрати сусідів по грядці. Кукурудза вживається з різними культурами, але найкраще розміщувати поряд з огірками або гарбузом. Хорошими попередниками вважаються баштанні культури, а також помідори, картопля, капуста. Не слід садити насіння там, де до цього була сама кукурудза та просо.

Якщо врахувати перелічені рекомендації, вдасться правильно вибрати місце та час для посадки. У найближчому майбутньому вдасться зібрати чудовий урожай, тому людина не пошкодує про своє рішення.

Поділіться інформацією в соцмережах