Як позначається всесезонна гума?

Тема: Автотовари  |   Дата: 13.01.2022

Гума забезпечує зчеплення коліс і передає потужність двигуна дорожньому покриттю. Тому важливим є правильний вибір гуми для особистого автомобіля для його максимально ефективної експлуатації. Тим, хто збирається купити гуму в Україні, буде цікава інформація про особливості маркування та властивості всесезонної гуми.

Поняття та маркування всесезонних шин

Ринок пропонує для легкових автомобілів комплекти сезонної гуми з різними параметрами та складом сировини. Зимові шини виготовляються з гуми м'яких сортів, тому така покришка не задубіє на морозі. При цьому має високий профіль і розвинений малюнок протектора. Це означає, що він ефективно відводить воду та чіпляється за мокрий сніг.

Всесезонка маркується абревіатурами:

  1. All Seasons або AS («всі сезони»),

  2. Any Weather або AW («будь-яка погода»),

  3. M&S та M+S – Mud (бруд) та Snow (сніг).

Досить легко дізнатися сезонність гуми. Комплекти, на які не нанесені додаткові літери та позначення, належать до літнього типу. Шиповка та липучка маркується малюнком «сніжинка».

Позначення на всесезонних шинах гарантують відмінне зчеплення у важких умовах, за будь-якої погоди та навантаження. Хоча водій повинен знати, що всесезонні шини програють у мороз зимовим покришкам за показниками та не зрівняються з літнім комплектом у спеку. Такі шини можна вважати міжсезонною гумою.

Характеристики та властивості всесезонних покришок

Кожен комплект колісних покришок має індекс сезонності. І якщо шини з конкретним складом гуми марковані на кшталт всесезонних, за фактом вони мають бути віднесені до категорії демісезонної гуми. Склад гумової суміші таких шин більш м'який.

У літню спеку гума всесезонного комплекту регулярно перегріватиметься. А цей фактор неминуче призводить до передчасного закінчення терміну експлуатації. За сильних морозів ці покришки програють зимовому аналогу.

Оптимальну віддачу всесезонного комплекту очікується при температурі повітря в районі нуля. Вони забезпечать необхідне зчеплення на замерзлій дорозі, під час дощу та на сніговій «каші». Не варто їздити на таких покришках весь рік, а до зими та літа краще поставити профільний комплект гуми.

Переваги та недоліки експлуатації всесезонки

Про плюси та мінуси кожного комплекту вам розповість консультант нашого магазину https://ascania-shina.com/shiny. А всесезонні шини можна возити з собою як запаску і користуватися їх перевагами, які не такі вже й малі:

  • Економія бюджету на придбання всього одного комплекту автогуми.

  • Хороші показники при нулі, на засніженому та мокрому дорожньому покритті.

Серед недоліків фахівці називають те, що показники всесезонки не зрівняються з профільним комплектом автогуми з дотриманням сезонності. Покришка «пливе» за високої температури і починає дубіти вже за незначних понижень стовпчика термометра.

Отже, всесезонна автогума – це проміжний варіант від зимових до літніх шин. Таким шинам не властиві повноцінні характеристики профільного сезонного комплекту. При високих температурах всесезоння змінює характеристики і не приносить користі ожеледиці.

Поділіться інформацією в соцмережах