Що робить текілу унікальним продуктом?
Тема: Напої | Дата: 03.02.2023
Текіла вважається найпопулярнішим алкогольним напоєм у світі. Процес дегустації напою «лизни сіль — випий шот — закуси лаймом» вважається майже національною гордістю Мексики.
З іншого боку, текіла — це вдале доповнення коктейлів. Настільки незвичайним напій роблять різні нюанси, пов'язані з виробництвом. Пропонуємо розібратися, що робить цей напій унікальним та чому виробники продають сотні мільйонів пляшок у всьому світі.
Особливості виробництва текіли
Сировиною для виготовлення напою є блакитна агава, що росте в кількох регіонах Мексики. Ступінь дозрівання рослини має велике значення для кінцевого продукту, тому що для отримання оптимального рівня цукру та достатньої зрілості агаві необхідно зростати не менше семи років.
У виробництві використовується лише середня частина агави. Вона проходить термічну обробку в печі, щоб розщепити цукристі сполуки та пом'якшити жорсткі волокна. Ретельне пропікання – основа подальшої ферментації. Добре оброблену «серцевину» подрібнюють, віджимають із неї сік, до якого додаються дріжджі, воду та спеції. Перелік спецій та їх точне дозування – найсуворіша таємниця. Не дивно, що у Мексиці виробництво текіли — це на 99% сімейний бізнес, де рецептура передається у спадок.
Як витримка впливає на текілу
Текіла, як віскі або ром, виробляється шляхом дистиляції, після чого витримується у дерев'яних бочках. Вони можуть бути як новими, створеними для зберігання тільки текіли, так і вживаними для витримки інших напоїв. Ця особливість дозволяє додати нові відтінки у звичний смак напою. Бочки іноді обкурюють зсередини, що надає готовому продукту характерного присмаку тютюну та диму.
Ступінь витримки безпосередньо впливає на те, який вид напою прагне отримати виробник. Для створення молодої текіли достатньо витримки в пару місяців, а голд-текіла може бути розлита по пляшках через тиждень після приготування. Найдорожчі сорти напою з насиченим смаком зберігаються у бочках три роки.
Текілу можна любити або ненавидіти, пити в чистому вигляді або додавати в коктейлі. Неможливо лише залишатися байдужим до цього напою. Головне – вибирати спеціалізований алкогольний магазин, де вам можуть запропонувати оригінальну продукцію з акцизом. Тоді ваше знайомство з текілою пройде ідеально.