Односолодовий віскі: детальний огляд
Тема: Напої | Дата: 21.05.2024
Категорія віскі Single Malt здається простою для розуміння. При цьому досі існує плутанина щодо того, що насправді ховається за назвою напою. Це пов'язано із постійним розширенням ринку.
Що таке односолодовий віскі
Це міцний спиртний напій, який:
- виготовлений із 100% ячмінного солоду;
- дистильований у традиційних мідних кубах;
- вироблений у стінах одного лікеро-горілчаного заводу.
Що не менш важливо, якщо односолодовий віскі вироблений у Шотландії або Ірландії мінімальний термін витримки становить 36 місяців. При цьому міцний спиртний напій виробляють у всьому світі, а до вибору ємностей для дозрівання немає особливих вимог.
Кількість циклів перегонки також не обмежена. Найчастіше дистилят переганяють двічі, хоча Ірландія практикує потрійну дистиляцію. Відсоток алкоголю на виході становить 40. Якщо зниження градуса не використовують воду, міцність може підвищуватися. Частину спирту, яку втрачають у процесі дозрівання, вдаючись до природного методу зниження концентрації алкоголю, називають «часткою ангелів».
Як не заплутатися в термінології під час покупки
Віскі Single Malt овіяно міфами та домислами. Докладніше про найукоріненіші з них:
- Односолодовий віскі - це не купаж. Насправді готовий продукт завжди одержують за допомогою змішування спиртів із різних бочок. Просто їх виготовляють на одній гуральні. Це пов'язано з тим, що дистилят дозріває з різною швидкістю навіть якщо ємності розташовані на одному складі. Виняток — віскі Single Barrel, який справді розливають із єдиної бочки.
- Смак віскі Single Malt завжди однаковий. Купажування - процес, який використовують для надання напою фірмового смако-ароматичного профілю виробника. При цьому композиція може трохи відрізнятись залежно від партії. Нерідко для ідентифікації на етикетках вказують номер бочки, а іноді й номер пляшки.
- Винокурні самі готують солод. Склад - складний процес. Зерно змішують із водою, розкладаючи на теплій підлозі. Як тільки воно проростає, його сушать у закритих печах. Найчастіше гуральні закуповують солод у місцевих фермерів. Небагато солоду виробляють на потужностях Bowmore, The Balvenie, Laphroaig, Highland Park.
- Односолодовий віскі — завжди «з димком». Димну продукцію в основному виробляють у Шотландії. Інтенсивний шлейф розвивається в процесі сушіння солоду – для опалення печей використовують вересовий торф, який при спалюванні створює характерний аромат. Також на смак впливає інтенсивність обсмажування ячменю. Виділяють легку, середню та темну. Остання привносить легку гіркуватість, а також посилює димний аромат.
Щоб не сумніватися, замовляйте віскі за посиланням: https://goodwine.com.ua/viski/tipy/singlemalt.html. В асортименті є продукція від перевірених виробників, яку поставляють безпосередньо.