В чому різниця між солодким та сухим вином?

Тема: Напої  |   Дата: 17.11.2022

Далеко не всі люди знають різницю між сухим і солодким вином. Адже вона основна. Щоб ви випадково не купили алкогольний напій, який вам зовсім не сподобається, пропонуємо розібратися, в чому відмінність цих понять та продуктів.

Чим відрізняється сухе вино від солодкого

Як солодке вино, так і сухе, може бути білим, червоним та рожевим. Різниця між ними полягає у цукрі. Його вміст у вині визначає, чи буде напій сухим або солодким:

  • Вина з залишковим вмістом цукру нижче 1% вважаються сухими.
  • Солодкість вище 3% робить вина «напівсухими» або «напівсолодкими».
  • Вина з насолодою понад 5% — солодкі.
  • Якщо вміст цукру вищий за 7–9%, вино відноситься до категорії десертних напоїв.

До речі, 1% солодощі дорівнює 10 г/л залишкового цукру. Тим, хто стежить за фігурою, один келих напою не зашкодить: у 150 мл вина з 1% солодощі менше ніж 2 г вуглеводів.

Вміст цукру впливає на смак. Сухі вина терпкі, з вираженою кислинкою. Смакові рецептори можуть розрізняти дубильні ноти. Солодкі вина м'які, повнотілі та багатогранні. В'язкість солодким винам властива рідко, хіба що виробляються вони без видалення подрібнених кісточок та шкірки із соку.

Як виробляються солодкі та сухі вина: різниця

Процес ферментації перетворює виноградний сік на вино. Коли в сік додаються дріжджі, цукор у ньому перетворюється на спирт. Тривалість ферментації визначає вид та характер вина. Якщо процес бродіння завершується природним способом, вийде сухе вино, тому що весь цукор перетвориться на спирт. Якщо зупинити ферментацію певному етапі, вийде солодке вино, оскільки у ньому досі залишився цукор. Тобто чим довше триває ферментація, тим сухіше буде вино. Відповідно виробництво сухого вина займає більше часу.

Крім ферментації вплинути на солодощі вина може сам винороб, вибираючи для напою певні сорти винограду потрібної зрілості. Вміст цукру збільшується в міру дозрівання ягід, а кислотність у своїй знижується. Якщо зібрати недозрілий виноград, процес приготування сухого вина буде простішим. Зі зрілого винограду виходять солодкі вина.

Певним способом можна підвищити рівень цукру у винограді. Якщо літо було дощовим, ягоди не завжди встигають визріти. У деяких виноробних регіонах проблему вирішують сушінням їх на сонці або в печі. У процесі в'ялення, що може тривати тижнями, цукор концентрується у ягодах. В результаті вони стають придатними для виробництва солодкого вина.

Любителям терпких кислих вин варто віддавати перевагу сухому вину. Якщо ваші смакові рецептори радіють солодким напоям, вибирайте вино із вмістом цукру в 5–6%.

Поділіться інформацією в Facebook