Секрети дегустації Dom Perignon: як правильно подавати вишуканий алкоголь
Тема: Напої | Дата: 27.06.2024
Dom Perignon – один з найвідоміших брендів шампанського у світі. Про нього, напевно, чула навіть та людина, яка ніколи не пила алкогольні напої. Бренд Dom Perignon – це синонім розкоші та багатства. Цей вишуканий алкоголь не може коштувати дешево. Його подають у вищих товариствах з особливих приводів. Але зараз кожен має можливість спробувати шампанське Dom Perignon. Його можна замовити через інтернет. При цьому ціна не завжди «кусається». Вибір напоїв дуже великий. Кожен може підібрати варіант за бюджетом. Щоб не зіпсувати враження від благородного напою, треба знати, як його правильно подавати.
Особливості подавання
При дегустації вишуканого алкоголю необхідно дотримуватися класичних традицій. Ігристе вино треба охолодити 3-6 градусів. Саме при цій температурі шампанське набуває необхідної округлості. З ароматичного букета зникнуть мотиви, які можуть заважати при дегустації. Для подавання треба потурбуватися про високі фужери на тонкій ніжці з прозорого скла. Це класичний посуд для ігристого вина. Він дозволяє оцінити вишуканий колір напою та насолодитися грою бульбашок. Шампанське Dom Perignon краще подавати як дижестив, тобто після їжі. Якщо необхідна закуска, можна запропонувати наступні ласощі:
- легкі салати;
- морепродукти;
- фрукти;
- сири;
- чорна ікра.
Не слід експериментувати з подаванням Dom Perignon. Це вважається ознакою поганого смаку. До того ж погана закуска, лід та інші напої можуть зіпсувати складну композицію благородного напою.
Не слід робити на базі Dom Perignon коктейлі. Для них краще вибрати інші марки ігристого вина. Вишукане шампанське п’ють виключно в чистому вигляді.
Як подавати різні види шампанського Dom Perignon
Спосіб подавання буде приблизно однаковим у відношенні різних видів Dom Perignon. Проте можуть змінюватися деякі нюанси, тому інформація про особливості подавання різних сортів вина з бульбашками не буде зайвою:
- Dom Perignon Rose – цей напій п’ють як аперитив, тобто перед їжею. Разом з рожевим шампанським можна подати рибу, птицю та ягідний десерт.
- Dom Perignon P2 – біле сухе шампанське. Його добре доповнять овочі гриль, тости з ікрою та інші морепродукти.
- Dom Perignon Luminous – ще один сорт сухого білого шампанського. Цей напій чудово розкриє свій букет разом з твердими сирами, морепродуктами, червоною ікрою та фруктами.
Виробник радить куштувати разом з ігристим вином жарені артишоки, равіолі з яловичиною, картоплю фрі, ікру, салат з персиків. При виборі гастрономічної пари слід орієнтуватися на власний смак та сорт шампанського.
З вишуканим ігристим вином не можна подавати жирну їжу: перші страви, м’ясо за винятком птиці, салати з майонезом. Не підходять цитрусові, вони заглушують ноти аромату та смаку. Гриби також будуть поганою гастрономічною парою за винятком вишуканого трюфеля. При подаванні шампанського слід відмовитися від прянощів.