Том-ям найкорисніший суп з азіатської кухні
Тема: Їжа | Дата: 27.03.2024
Тайська кухня вважається самою смачною кухнею в світі. А незмінною класикою тайської кухні вважається том-ям. Цей неймовірно ароматний, кисло-гострий суп готують і подають скрізь: і в вуличних кіосках, і в відомих ресторанах. У Таїланді для приготування том-яму використовують креветки або курку, гриби й багато спецій: перець чилі, корінь галангалу, листя кафського лайму, кокосове молоко. Деякі регіони Тайваню і В’єтнаму готують том-ям з рибою. Прийшовся він до смаку і багатьом поціновувачам тайської кухні далеко за межами Таїланду. Спробувати можна том-ям і в Україні, якщо замовити їжу у Львові за допомогою інтернету.
Чим корисний суп Том-ям?
Том-ям це дуже насичений суп, який поєднав у собі всі смаки: кислі, солодкі, солоні, пряні тощо. Така страва цінна не тільки за таку багату палітру смаків, а і за свою користь для людського організму. А саме:
- Підвищує імунітет та допомагає організму впоратися з сезонними простудами;
- Є відмінним джерелом вітамінів та мікроелементів: кальцій, магній, залізо, фосфор, вітаміни А, К, Е, амінокислоти;
- Містить дуже багато клітковини, тому сприяє швидкому схудненню;
- Має протизапальні та антисептичні властивості;
- Виводить з організму важкі метали, токсини. Покращує роботу печінки та нирок;
- Знижує рівень поганого холестерину;
- Має позитивний вплив на роботу органів дихальної системи;
- Спеції й прянощі стимулюють обмін речовин і пришвидшують процес спалювання жирів.
Отже, суп Том-ям це здорова їжа, а здорова їжа, як говорять, завжди в тренді.
Навіщо до супу том-ям додають лайм?
Замовляючи том-ям в ресторані, вам обов’язково подають до страви цитрусові, а саме лайм. Навіщо це робиться? Лайм є незамінною складовою супу том-ям. Якщо додати до супу трохи соку лайму, то до кисло-солодкого смаку страви додасться чаруюча свіжість. І суп набуде глибинного смаку, що зробить його досконалим.
Але не тільки заради смаку додають лайм. Цей цитрусовий прибирає зайву гостроту том-яму. А також є додатковим джерелом вітаміну С. Самі мешканці Таїланду вважають суп Том-ям відмінним профілактичним засобом від онкології.
Кому не можна їсти суп Том-ям?
Не дивлячись на користь супу том-ям, є певна категорія людей, кому не можна вживати цю страву, щоб не принести шкоду організму.
- Діти до 14 років та вагітні жінки;
- Якщо є захворювання органів шлунково-кишкового тракту;
- Якщо є алергія на дари моря.
Якщо ви бажаєте відкрити для себе новий смак, то обов’язково спробуйте суп Том-ям, який подають в NOA.