Склад чистотілу: використання в косметології та фармацевтиці

Тема: Медицина  |   Дата: 27.11.2021

Чистотіл вже назвою відразу заявляє про свої головні переваги – чиста, здорова шкіра. І рослина реально виправдовує свою назву. Багатий хімічний склад чистотілу – смоли, органічні кислоти, каротин та інші біологічно активні елементи. Але відразу слід зауважити, що чистотіл відноситься до отруйних видів, властивості якого націлені на:

  • боротьбу із запаленнями;
  • розслаблюючий ефект від спазмів;
  • антибактерицидний захист;
  • жовчогінна дія тощо.

Тому використання чистотілу обмежується насамперед фармакологічною, косметологічною та промисловою сферами.

Чистотіл для здоров'я

Основне показання до застосування мазей, гелів, настоянки та олії чистотілу – зовнішнє. Як активну діючу речовину у складі лікарських засобів використовується сік чистотілу та вичавка. Медикаментозне лікування та реабілітаційна підтримка пацієнтів з онкологічними захворюваннями передбачає внутрішній прийом препаратів на основі чистотілу.

Видалення чистотілом новоутворень на шкірі

Сік чистотілу додається в основу мазей, олівців або крапель для надання потужного впливу на бородавки, папіломи, сухі мозолі, жировики.

Чистотіл як спосіб лікування онкологічних захворювань

Препарати на основі чистотілу мають пригнічуючий вплив на ракові клітини легень, печінки та жовчного міхура за рахунок алкалоїдів у складі рослини. Але необхідно враховувати, чистотіл – активно отруйна рослина і може завдати шкоди, що значно перевищує допомогу від неї у разі неконтрольованого застосування. Важливо розуміти, що стійкий результат від таких препаратів поки що не гарантований і суворо індивідуальний. Застосування переважно для уповільнення розмноження ракових клітин на ранніх стадіях захворювання.

Гінекологічне застосування чистотілу

Олія чистотілу знайшла застосування в лікуванні захворювань жіночої репродуктивної системи – молочниця, бактеріальні захворювання, білеві виділення тощо. Має корисний вплив масло чистотілу на уповільнення зростання міоми та зниження больових відчуттів при проведенні лікувальних заходів у ділянці малого тазу.

Додаткова допомога здоров'ю від чистотілу

Важлива роль лікарських засобів на основі чистотілу в медицині обумовлена ​​тим, що елементи в його складі дозволяють самостійно або у поєднанні з іншими препаратами вирішувати такі проблеми здоров'я людини:

  • занепад сил, нервова напруга та зниження імунітету (крапельне застосування на великий обсяг рідини);
  • застудні захворювання (зрошення носових пазух розведеним настоєм);
  • вірусне шкірне захворювання, герпес (мазь із чистотілом);
  • поліпи у прямій кишці (клізми) тощо.

Косметичний чистотіл

Сік чистотілу входить до складу косметичних засобів для волосся та шкіри

Основний вплив масок з додаванням чистотілу та втирання на волосся:

  • стимуляція росту волосся, пробудження волосяної цибулини;
  • запобігання або уповільнення випадання волосся;
  • забезпечення гладкості, шовковистої структури волосся тощо.

Благодійний вплив засобів догляду за шкірою з додаванням чистотілу:

  • глибоке очищення тканин шкіри;
  • попередження запальних процесів;
  • уповільнення природних вікових змін шкіри тощо.

Застосування чистотілу в промислових цілях

Олія насіння чистотілу сприяє захисту металів від корозії, чим зумовлено додавання цього інгредієнта в антикорозійну ґрунтовку. Сік трави чистотілу використовується в хімічних складах для чорніння металу (в т.ч. для ювелірного).

На основі трави чистотілу виготовляються фарби жовтої гами. У мікробіології чистотіл використовується для люмінесцентного біологічного фарбування мікроорганізмів з метою спостереження за ними та фіксування поведінки виділених об'єктів.

Поділіться інформацією в соцмережах