Повний чек-ап організму: кому та як часто потрібен?

Тема: Здоров'я  |   Дата: 23.04.2024

Турбота про власне здоров’я та самопочуття — це безперервний процес. Складається він з багатьох етапів, які відомі нам з дитинства. Так, щоб почуватися добре, варто раціонально харчуватися, достатньо спати, дотримуватися режиму рухової активності, уникати стресів… цей список можна доповнювати багатьма корисними порадами. Проте не варто забувати й про відвідування лікаря. Повне обстеження організму у Львові, або профілактичний чек-ап потрібен усім людям, незалежно від віку та статі. Адже вчасна діагностика, відстеження основних показників допомагають не лише виявляти захворювання на ранніх стадіях, а й профілактувати їхню появу.

До яких лікарів варто звертатися регулярно?

Здоровим людям, які не мають хронічних захворювань, достатньо проходити профілактичне обстеження організму 1 раз на рік. Один зі способів зробити це — звернутися на консультацію до свого сімейного лікаря. Фахівець огляне вас, вислухає ваші скарги (якщо такі є) та скерує на всі необхідні обстеження, а також до суміжних спеціалістів. Наприклад, ендокринолога, гастроентеролога, гінеколога тощо.

Деякі медичні центрі пропонують пакетні пропозиції для обстеження організму. Зокрема, у клініці Medialt є профілактичні чекапи для чоловіків та жінок. До розширеного жіночого чекапу входять такі обстеження, як:

  • консультація терапевта;
  • консультація, огляд та повторна консультація гінеколога. Огляд передбачає взяття мазків: кольпотест pH, цитологія на атипові клітини, а також УЗД органів малого тазу;
  • консультація лікаря на вибір: ендокринолог / невролог / кардіолог / ЛОР / дієтолог / офтальмолог;
  • лабораторні аналізи та скринінги: загальний аналіз крові та сечі, феритин, вітамін D3, скринінг гормонів щитоподібної залози (ТТГ, Т4 вільний, АТПО) та інші;
  • УЗД серця (ЕХО);
  • електрокардіографія (ЕКГ);
  • УЗД щитоподібної залози;
  • комплексне УЗД внутрішніх органів (печінка, селезінка, жовчний міхур і протоки, підшлункова залоза, нирки, сечовий міхур).

До чоловічого чекапу входять інші обстеження, адаптовані до особливостей та потреб чоловічого організму. Зокрема чоловіки мають можливість відвідати уролога, пройти урологічне УЗД, отримати консультацію лікаря на вибір.

Підсумком чекапу є консультація з лікарем-терапевтом, який проаналізує результати досліджень та надасть вам рекомендації з лікування, способу життя, заходів профілактики. Впровадивши всі ці рекомендації в життя, ви гарантовано почуватиметеся краще.

Дбайте про своє здоров’я вчасно і пам’ятайте, що профілактика — це завжди краще, ніж лікування!

Поділіться інформацією в соцмережах